Prima pagină > Uncategorized > Fibrele. Importanta Fibrelor

Fibrele. Importanta Fibrelor

In Dictionarul Explicativ al Limbii Romane gasim urmatoarea definitie a notiunii de ”fibra” :”material în formă de fir subțire, netors, de proveniență vegetală, animală sau  minerală ori produs pe cale sintetică, folosit de obicei ca materie primă la fabricarea țesăturilor”.

Exista mai multe tipuri de fibre : naturale (de origine animala sau vegetala), artificiale, sintetice. In dependenta de tipul fibrei acestea indeplinesc diverse functii si sunt folosite in diverse domenii. Un lucru este sigur, fibrele au un rol foarte important in viata omului.In articolul ce urmeaza voi incerca sa va comunic despre unele functii ale fibrelor.

Fibrele Naturale

Fibrele naturale se împart în doua mari categorii :
•Fibre proteice naturale ;
•Fibre celulozice naturale .

Fibrele proteice naturale

Parul de la animale (lâna, parul din blana animalelor) sunt fibre proteice. Acestea ard mai greu decât matasea. Aceste fibre sunt constituite din catene macromoleculare cu structura de proteine. Cele mai importante fibre din aceasta grupa sunt : cele din matase naturala şi lâna.

Matasea naturala

Matasea naturala este o fibra cu componenta proteica, obtinuta din gogoşile viermelui de matase şi, în general, arde repede, cu o flacara medie ca intensitate, miroase asemenea parului sau unghiei arse. Industria matasii este dezvoltata în statele cu tradiţii în creşterea viermilor de matase (China, Italia, R.P.D. Coreeana si Coreea de Sud).

      

Lâna

Datoritǎ proprietǎţilor sale binecunoscute (cǎlduroasǎ, moale, se vopseşte şi se lucreaza excelent), lâna este idealǎ pentru confeţionarea covoarelor şi a mochetelor.
Astǎzi, în întreaga lume, aproximativ 4-5 milioane kilograme de lâna sunt tratate anual pentru a fi ignifiate. Lâna tratatǎ poate fi spǎlatǎ sau curaţatǎ prin procedeul uscat, fǎrǎ a-şi pierde rezistenţa la flacarǎ, şi depǎşeşte chiar cele mai exigente standare referitoare la rezistenţa textilelor la solicitǎrile termice.

       

 

Fibre celulozice naturale

Fibrele celulozice au un grad de policondensare care diferǎ de la un material celulozic la altul. Celuloza din bumbac are un grad de policondensare foarte mare, situat intre 1200 – 1300, având catene macromoleculare lungi, in timp ce in cazul inului şi cânepii, el se situeaza între 800 – 1000. Printre fibrele celulozice naturale se numarǎ cele obţinute din : bumbac, in, cânepa, iutǎ, etc.

Bumbacul

Bumbacul este o importantă materie primă pentru o gamă foarte variată de produse textile. Larga lui utilizare se datorează uşurinţei de transformare a fibrelor în fire, higroscopicităţii şi bunei comportări la spălare şi uscare, iar conţinutul mare de celuloză îi conferă rezistenţă, supleţe, elasticitate şi bune aptitudini de finisare.

Calitatea fibrelor de bumbac se apreciază în funcţie de: lungimea, rezistenţa, elasticitatea, fineţea, culoarea şi luciul fibrei.

Fibrele de bumbac fac parte din categoria fibrelor scurte. Lungimea şi fineţea fibrelor reprezintă principalele caracteristici tehnologice ale bumbacului, în funcţie de care fibrele vor fi transformate în fire groase, mijlocii şi subţiri.

În general, fibra de bumbac se poate caracteriza ca o fibră fină, elastică, uniformă şi suplă.

Fibrele de bumbac prezintă, în gerenal, o culoare albă sau alb gălbuie şi un luciu redus, mat, spre deosebire de bumbacul mercerizat care are un luciu accentuat.

   

              Fibre Artificiale

Fibrele artificiale obtinute prin modificarea polimerilor naturali sunt : vâscoza,acetat, triacetat, matase cuproamoniacala.

Pentru elasticitate se adauga fibreelastomere (lycra etc.), care au o mare capacitate de alungire si de revenire rapida la lungimea initiala.

Fibrele artificiale se împart în doua mari categorii :

  • Fibre artificiale din celuloza regenerata ;
  • Fibre artificiale din celuloza modificata chimic .

Fibre artificiale din celuloza modificata chimic

Fibrele artificiale sunt supranumite si fibre chimice, au devenit astfel alaturi defibrele naturale, o baza importanta de materii prime textile. Daca pâna la începutul acestui secol necesitatile de îmbracaminte erau satisfacute în totalitate de produselenaturale, la sfârsitul secolului 70% din aceste necesitati vor fi satisfacute de fibrelechimice.

Cel mai important produs de acest tip este vâscoza.

Vâscoza

Vâscoza se mai numeste si reion sau matase artificiala.Aceasta este constituita din macrmoleculele de celuloza aproape pura cu un grad de polimerizare mai mic decit al celulozei din bumbac si cu o rezistenta mecanica mai scazuta. Fibrele de vâscoza sunt mai hidrofile decit cele din bumbac.
   

Fibre artificiale din celuloza modificata chimic

 Matasea acetat este o fibra obtinuta din celuloza, iar tehnic este denumita acetat de celuloza. Acetatul arde usor, cu o flacara  licaritoare, care nu poate fi stinsa cu usurinta.
Celuloza care arde face picaturi si lasa o cenusa  grea,densa. Mirosul este similar cu cel al talasului ars. Aceasta se foloseste la fabricarea unor materiale plastice. Procedeul acetat realizeaza matasea acetat, folosind acetatul de celuloza. Solutia acestuia în acetona este supusa filarii la cald (uscata). Solventul se evapora si este recuperat, iar firul de acetat de celuloza coaguleaza si se întareste. Tesaturile de matase acetat sunt mai rezistente dar mai putin higroscopice decât cele din matase vâscoza.


Reclame
Categorii:Uncategorized
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: